POLITYKA PRYWATNOŚCI

Aktualizacja naszej Polityki Prywatności


W Runtastic ciągle pracujemy nad ulepszaniem naszych produktów i usług, a Twoja prywatności i bezpieczeństwo danych są dla nas bardzo ważne.

Dzięki Polityce Prywatności:

  • dowiesz się jakie dane przechowujemy i jak je przetwarzamy

  • zyskasz jeszcze większą kontrolę nad swoimi danymi

  • lepiej poznasz swoje prawa jako użytkownik

  1. Informacje ogólne
    1. Runtastic GmbH, FN 334397k, Pluskaufstraße 7, 4061 Pasching, Austria (patrz nasza stopka wydawnicza) („Runtastic“) jest marką adidas AG (Adi-Dassler Strasse 1, 91074 Herzogenaurach, Niemcy) („adidas“). My, zespół Runtastic, adres e-mail: dataprotection@runtastic.com („Adres e-mail”), przetwarzamy Twoje dane osobowe, gdy korzystasz z naszych aplikacji („Aplikacje”, zobacz listę wszystkich Aplikacji) lub witryny internetowej („Witryna internetowa”, a razem z Aplikacjami „Produkty”). Przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywa się zgodnie ze stosownymi miejscowymi przepisami prawa ochrony danych , np. Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych („RODO“) i austriackiej ustawy o ochronie danych w aktualnej wersji.

    2. W niniejszej polityce prywatności („Polityka prywatności”) pragniemy przedstawić Ci informacje o nas oraz o charakterze, zakresie i celach zbierania i korzystania z danych, a tym samym zaznajomić z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

  2. Administrator danych
    1. Administrator danych. Zasadniczo administratorem danych jest Runtastic. Dla potrzeb Programu członkowskiego adidas, administratorem danych jest adidas. Możesz się z nami kontaktować e-mailowo, pisząc na podany adres.

    2. Inspektor ochrony danych Z naszym inspektorem ochrony danych można się kontaktować e-mailowo, pisząc na podany adres. Jeżeli masz pytania dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych, skontaktuj się z nim.

  3. Jakie dane zbieramy i przetwarzamy
    1. Informacje ogólne. Runtastic przetwarza dane osobowe, które jako użytkownik Produktów udostępniasz nam, na przykład korzystając z naszych Produktów, i które dostarczają nam inni („Dane”).

    2. Kategorie danych osobowych.

      Oto kategorie danych osobowych, jakie zbieramy bezpośrednio lub pośrednio od Ciebie:

      Informacje identyfikujące – m.in. imię i nazwisko, data urodzenia, adres e-mail, płeć, zdjęcie profilowe, unikalny numer identyfikacyjny konsumenta (w tym Twój numer członkowski adidas), identyfikatory mediów społecznościowych i informacje przekazane nam za pośrednictwem Twojego konta na Facebooku lub Google, odcisk palca do weryfikacji przez urządzenie i przypisane do Ciebie kody kart upominkowych. Korzystamy z nich do weryfikacji Twojej tożsamości.

      Dane kontaktowe – m.in. Twój numer telefonu, adres dostawy i do faktury, adres e-mail, identyfikator w serwisie Messenger, identyfikator w mediach społecznościowych, inne kanały komunikacyjne, z których korzystasz do kontaktu z nami w celu uzyskania dalszych informacji. Korzystamy z nich w celu skontaktowania się z Tobą z różnych powodów zależnie od celu.

      Dane o lokalizacji – m.in. Twoje miejsce zamieszkania, aktualna lokalizacja logowania (adres IP) lub lokalizacja GPS (jeżeli chcesz nam ją ujawnić, na przykład poprzez ustawienia urządzenia mobilnego) lub inne związane z telefonem dane o lokalizacji (np. poprzez WiFi lub Bluetooth) albo z konkretnej odwiedzonej przez Ciebie witryny Runtastic czy adidas, mogące zawierać wskazówki na temat Twojego miejsca pobytu. Korzystamy z nich w celu prowadzenia naszych produktów i dopasowania Twoich doświadczeń z produktem do Twojego miejsca pobytu.

      Informacje o rozmiarach – m.in. rozmiar buta, rozmiar odzieży, wzrost, wagę oraz obwód klatki piersiowej, talii i bioder, długość nogawki od strony wewnętrznej oraz długość stopy od pięty do palców. Korzystamy z nich w celu prowadzenia naszych produktów i wysyłania odzieży i obuwia w odpowiednim rozmiarze.

      Informacje o zakupach – m.in. operator usług płatniczych, okres trwania Twojej subskrypcji Runtastic, cena, waluta, VAT (w zależności od kraju). Współpracujemy z operatorami usług płatniczych w celach związanych z przetwarzaniem płatności. Choć nie przechowujemy żadnych danych kart kredytowych, zapisujemy numer identyfikacyjny płatności przypisany do Ciebie przez danego operatora (np. Apple, Google, Adyen, PayPal). Korzystamy z nich do przetwarzania Twoich płatności.

      Informacje dotyczące zachowań i profilowe – m.in. Twoja historia zakupów w adidas, Twoje preferencje zakupów w adidas, kontakty w sklepie, oceny produktów, kontakty z nami przez media społecznościowe i inne informacje na Twój temat w naszym posiadaniu pomagające nam lepiej poznać Cię jako konsumenta, w tym „informacje dotyczące społeczności”. Korzystamy z nich, aby lepiej poznać Cię jako konsumenta, abyśmy mogli wysyłać Tobie tylko te wiadomości marketingowe, które naszym zdaniem mogą Cię zainteresować.

      Informacje dotyczące społeczności – m.in. informacje o znajomych i śledzących w społeczności Runtastic, informacje, których nam dostarczasz, gdy uczestniczysz w eventach Runtastic lub adidas i grupach/społecznościach jako instruktor, członek zespołu, uczestnik lub organizator naszych eventów, na przykład zdjęcia, filmy, Twój zespół, Twoje zainteresowania i preferencje, Twoje informacje zwrotne, rankingi, uczestnictwo w eventach, grupy, których jesteś członkiem i dane rejestracyjne.

      Jeżeli wyraźnie zezwolisz nam na dostęp do Twojej książki telefonicznej, porównamy adresy e-mail Twoich kontaktów z adresami e-mail zarejestrowanych użytkowników Runtastic i będziemy Ci wysyłać listy sugerowanych znajomych. Nie przechowujemy tych informacji w żaden sposób.

      Z informacji dotyczących społeczności korzystamy do prowadzenia naszych produktów, organizowania eventów i społeczności oraz do łączenia Cię z innymi członkami naszych społeczności.

      Informacje z mediów społecznościowych – m.in. informacje uzyskane poprzez kontakty z nami w różnych kanałach mediów społecznościowych takich jak Facebook, Instagram, Google itd., w tym publicznie dostępne informacje z mediów społecznościowych, takie jak Twoje identyfikatory w mediach społecznościowych, interakcje w mediach społecznościowych i publiczne dostępne wpisy, Twoje „polubienia” i inne reakcje, Twoje relacje w mediach społecznościowych, Twoje zdjęcia dostępne publicznie lub te, które nam wysyłasz przez wymienienie nas, a także śledzenie naszych wpisów w mediach społecznościowych przy użyciu identyfikatorów lub hashtagów. Informacje te uzyskujemy z sieci mediów społecznościowych (np. Facebook, Snapchat, Instagram itd.) bezpośrednio lub pośrednio poprzez niezależne podmioty, z którymi jesteśmy związani umowami.

      Informacje o urządzeniach – m.in. informacje o Twoich urządzeniach lub przeglądarkach, które wskazują na Twoje zachowania w internecie lub sposób korzystania z urządzeń. Informacje o Twoich urządzeniach są zbierane przez nasze aplikacje, a informacje o Twoich przeglądarkach są zbierane przez nasze pliki cookie, tagi i piksele. Jest to często wymagane ze względów bezpieczeństwa sieciowego. Obejmuje to m.in. adres IP, datę i godzinę wejścia na witrynę, czas pobytu na witrynie, ilość przesłanych danych, odsyłający adres URL (w przypadku przejścia na naszą witrynę z innej witryny lub za pośrednictwem reklamy), strony odwiedzone na naszej witrynie, rodzaj Twojej przeglądarki (język i wersja oprogramowania), dodatki do przeglądarki, identyfikator i cechy urządzenia, typ i wersja urządzenia, system operacyjny.

      Informacje o aktywności – m.in. dane o sprawności fizycznej (na przykład godzina rozpoczęcia i zakończenia treningu, rodzaj aktywności, kategoria sportu), dane z czujników (m.in. docelowa liczba kroków, czas trwania, tempo, dystans, kalorie, rytm serca, RunScore i prędkość), informacje żywieniowe (np. czas, kalorie, informacje o posiłkach (nazwa, rodzaj, makroskładniki odżywcze, mikroskładniki odżywcze) i inne dane (np. trasy i zdjęcia, dane o lokalizacji) dotyczące Twojej aplikacji fitness. Korzystamy z nich do prowadzenia naszych produktów, zapewniania wsparcia w osiąganiu lepszych wyników i ulepszenia Twoich doświadczeń użytkownika oraz określenia optymalnych produktów dla Ciebie w oparciu o Twoje schematy aktywności fizycznej.

      Informacje o preferencjach – m.in. preferowany język, miejsce logowania, jednostki (dystans, waga, temperatura), cele osobiste i motywacja (np. roczny cel w biegach, wadze), informacje o planie treningowym (np. data rozpoczęcia, plan treningowy, powiązane ćwiczenia kondycyjne), dane o butach (marka, model, rozmiar, kolor, zdjęcie) i opinie o Twoim produkcie adidas. Korzystamy z nich, aby ułatwić Tobie wizyty i zakupy na naszych witrynach i w naszych aplikacjach.

      Informacje o klubie Creators Club – m.in. Unikalny Identyfikator Członka (numer identyfikacyjny członka), data wstąpienia, nr identyfikacyjny sklepu (jeżeli wstąpiłeś/wstąpiłaś w sklepie detalicznym), numer ID źródła, kraj i marka pierwotnego członkostwa, punkty członka, historia działań, historia nagród, vouchery dla członków.

    3. Dane od Innych.

      Rejestracja za pośrednictwem Facebooka lub Google

      Jeżeli zarejestrujesz się w Runtastic za pośrednictwem loginu mediów społecznościowych, otrzymamy następującą informacje:

      • Facebook Inc. (1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, USA, „Facebook”): Imię i nazwisko, adres e-mail, płeć, data urodzenia, zdjęcie profilowe;
      • Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, USA, „Google”): Imię i nazwisko, adres e-mail, płeć, data urodzenia, zdjęcie profilowe.

      Lista znajomych na Facebooku

      Otrzymamy informacje o Twoich znajomych na Facebooku, jeżeli wyraźnie zezwolisz nam na dostęp do nich. Skorzystamy z tych informacji w celu zasugerowania znajomych w Produktach, ale nie będziemy ich przechowywać.

      Importowanie informacji z powiązanych kont o aktywności fizycznej

      Informacje ogólne. Oferujemy automatyczne importowanie informacji o Twojej aktywności fizycznej z innych platform, takich jak Garmin, Nokia Health (Withings) czy Fitbit. Musisz udzielić najpierw wyraźnej zgody na połączenie Twoich kont z tych platform z kontem Runtastic, aby umożliwić importowanie takich danych.

      Apple HealthKit. Korzystamy ze struktury Apple HealthKit (Apple Inc., 1 Infinite Loop, Cupertino, CA 95014, USA; „Apple”) (dalsze informacje dostępne są tutaj), która stanowi główne archiwum danych dotyczących zdrowia i sprawności fizycznej na iPhone i Apple Watch oraz – za wyraźną zgodą użytkownika – umożliwia komunikowanie się aplikacji ze sklepem HealthKit, dostęp i dzielenie się tymi danymi. Przetwarzamy następujące dane uzyskane za pośrednictwem struktury HealthKit i procesora Apple CoreMotion (dalsze informacje dostępne są tutaj), do celów opisanych poniżej i za wyraźną zgodą użytkownika: kroki, kalorie, dystans, czas trwania i tętno. Do struktury HealthKit można dodać nowe atrybuty danych, które zostaną przedstawione w Produkcie, na co potrzebna jest Twoja zgoda. Runtastic i dostawcy usług Runtastic mogą przeanalizować do celów badawczych dane dotyczące zaangażowania, aby zapewnić spersonalizowaną funkcjonalność i zachęcić do wprowadzania zdrowych nawyków. Runtastic nie korzysta z informacji uzyskanych za pośrednictwem struktury HealthKit do reklam lub podobnych celów. W każdej chwili możesz zapobiec dostępowi Runtastic do Twoich danych przez zmianę ustawień swojego urządzenia mobilnego.

      Google Fit. Korzystamy z otwartej platformy Google Fit SDK (dalsze informacje dostępne są tutaj), która zapewnia użytkownikom kontrolę nad swoimi danymi dotyczącymi sprawności fizycznej. Przetwarzamy następujące dane uzyskane za pośrednictwem struktury Google Fit SDK do celów opisanych poniżej i za wyraźną zgodą użytkownika: kroki, kalorie, dystans, czas trwania i tętno. Do struktury Google Fit można dodać nowe atrybuty danych, które zostaną przedstawione w Produkcie, na co potrzebna jest Twoja zgoda.

      adidas

      Jako właściciel marki adidas możemy otrzymywać i przetwarzać Twoje dane osobowe (zobacz tutaj kategorie danych osobowych):

      • Informacje dotyczące aktywności
      • Informacje dotyczące zachowań i profilowe
      • Informacje dotyczące społeczności
      • Dane kontaktowe
      • Informacje dotyczące klubu Creators Club (tylko dla członków Programu członkowskiego adidas)
      • Informacje o urządzeniu
      • Informacje identyfikacyjne
      • Informacje o lokalizacji
      • Informacje o preferencjach
      • Informacje o zakupach
      • Dane dotyczące rozmiaru
      • Informacje dotyczące mediów społecznościowych

      do opisanych celów (patrz 4. Dlaczego przetwarzamy dane).

    4. Korzystanie z usług

      Google Analytics

      Ta witryna korzysta z Google Analytics, usługi analizy statystyk serwisów WWW oferowanej przez Google. Ta strona korzysta z Google Analytic, usługi analizy internetu od Google. Google Analystics korzysta z cookies. Dalsze informacje na temat cookie i jak z nich zrezygnować znajdziesz w naszej Polityce Cookies. Korzystamy z Google Analytics w celu analizowania i ciągłego podnoszenia komfortu korzystania z naszych Produktów. Produkty korzystają z Google Analytics w powiązaniu z opcją „_anonymizeIP()”. Oznacza to, że adresy IP są przetwarzane w skróconej formie, aby zapobiec przesyłaniu danych osobowych. Podstawą przetwarzania danych są nasze uzasadnione interesy.

      Firebase i Google Analytics dla urządzeń mobilnych

      Informacje ogólne. W przypadku aplikacji na systemy iOS i Android korzystamy z Google Firebase (dalsze informacje patrz tutaj) oraz Google Analytics w przypadku urządzeń mobilnych (dalsze informacje dostępne są tutaj). Dane użytkownika są przesyłane do Google w zanonimizowanej formie. W przypadku urządzeń mobilnych nasze aplikacje stosują rozwiązania identyfikacyjne, w tym Google Advertising ID („GAID”) i ID for Advertising for iOS („IDFA”), jak również technologie podobne do cookie do korzystania z usługi Analytics dla urządzeń mobilnych.

      Cel. Korzystamy z Firabse i Google Analytics w celu analizowania i stałego podnoszenia komfortu korzystania z naszych Produktów. Za pomocą statystyk możemy usprawniać nasze usługi i sprawiać, że będą bardziej interesujące dla użytkowników. W wyjątkowych przypadkach, gdy dane osobowe są przesyłane do USA, firma Google jest certyfikowana w ramach umowy UE-USA o ochronie prywatności. Podstawą przetwarzania danych są nasze uzasadnione interesy.

      Adjust

      Dla aplikacji na iOS i Android korzystamy z usług Adjust GmbH (Saarbrücker Str. 37a, 10405 Berlin, Niemcy, „Adjust”). Umożliwia nam to śledzenie i analizowanie, które kanały lub źródła marketingowe generują najlepsze rezultaty w kierowaniu użytkowników do pobierania Produktów oraz zrozumienie, jak nasi użytkownicy korzystają z naszej aplikacji. W tym celu Adjust przetwarza identyfikatory urządzeń mobilnych takie jak IDFA, GAID itp. Dalsze informacje o Adjust dostępne są tutaj , zwłaszcza rozdział 3. Aby zrezygnować ze śledzenia przez Adjust przejdź tutaj. Podstawą przetwarzania danych są nasze uzasadnione interesy.

      Śledzenie eventów Runtastic

      Gdy korzystasz z naszych Produktów, zbieramy pewne informacje o zdarzeniach (np. uruchomienie aplikacji Runtastic, rozpoczęcie uprawiania nowego sportu, odwiedzenie naszej witryny internetowej) i wysyłamy je na nasze serwery. Umożliwia nam to analizowanie i ciągłe podnoszenie komfortu korzystania z naszych Produktów.

      Facebook Analytics

      Dla aplikacji na iOS i Android korzystamy z Facebook Analytics (dalsze informacje dostępne są tutaj). Umożliwia to nam śledzenie i analizowanie, które kanały lub źródła marketingowe w powiązaniu z Facebookiem generują najlepsze rezultaty w kierowaniu użytkowników do pobierania Produktów oraz zrozumienie, jak nasi użytkownicy korzystają z naszej aplikacji. W tym celu Facebook Analytics przetwarza identyfikatory urządzeń mobilnych takie jak IDFA, GAID itp. Dalsze informacje o Facebook Analytics dostępne są tutaj. Podstawą przetwarzania danych są nasze uzasadnione interesy.

    5. Cookie i podobne technologie.

      Cookie

      Co to są cookie. Witryna internetowa korzysta z plików cookie – małych plików tekstowych zapisywanych i/lub przechowywanych na Twoim komputerze, urządzeniu mobilnym przez przeglądarkę. Podstawą przetwarzania danych za pośrednictwem plików cookie są nasze uzasadnione interesy.

      Polityka dotycząca plików cookie Dodatkowe informacje na temat stosowanych przez nas plików cookie, ewentualnie zbieranych przy ich użyciu danych osobowych i sposobu ich wyłączania, zawiera nasza Polityka dotycząca plików cookie, dostępna tutaj.

      Nie śledź sygnałów Produkty nie rozpoznają ani nie odpowiadają na sygnały „Nie śledź” wygenerowane przez przeglądarki. Więcej na temat sygnałów „Nie śledź” na stronie: https://allaboutdnt.com

  4. Dlaczego przetwarzamy dane („Cele”)
    1. Prowadzenie Produktów. Runtastic i adidas przetwarzają Twoje dane, aby zapewnić Ci najwyższy komfort korzystania z Produktów.

      Świadczenie usług. W celu prowadzenia Produktów i świadczenia usług, w tym

      • poświadczania Twojego dostępu do konta;
      • śledzenia i wyświetlania Twoich działań w zakresie zdrowia i sprawności fizycznej
      • wyświetlania Twoich postępów w treningu i statystyk; oraz

      Globalna weryfikacja dla wszystkich platform adidas/Runtastic. Wiemy, że nie lubisz zapamiętywać nazw użytkownika i haseł ani wielokrotnie się rejestrować. Aby umożliwić naszym użytkownikom zalogowanie się na wszystkich platformach, portalach oraz w serwisach, społecznościach i aplikacjach prowadzonych przez lub w imieniu Administratorów danych adidas (m.in. aplikacji i usług Runtastic) („Platformy adidas”) przy pomocy jednego zestawu weryfikacji tożsamości do zalogowania („Login adidas”), przechowujemy Twoje dane logowania w adidas/Runtastic globalnej platformie weryfikacji tożsamości firmy adidas. Kiedy korzystasz ze swoich danych logowania adidas/Runtastic w celu wejścia na którąś z Platform adidas/Runtastic, przy pomocy tokena z globalnej platformy weryfikacyjnej adidas/Runtastic weryfikujemy Twoją tożsamość. Służy to też do dalszego zabezpieczenia naszej sieci i domeny. Podstawą przetwarzania danych są nasze uzasadnione interesy.

      Nawiązywanie kontaktów. Ułatwia Tobie nawiązywanie kontaktów z innymi. Możemy użyć informacji udostępnionych przez Ciebie w Produktach, w tym danych GPS, do zasugerowania kontaktów z ludźmi, których być może znasz. Na przykład możemy powiązać informacje o Tobie uzyskane w wyniku używania Produktów przez Ciebie i Twoich znajomych z informacjami dostarczonymi przez Ciebie i innych, aby zasugerować nawiązanie kontaktów z ludźmi, których być może znasz lub zechcesz dokonywać transakcji za pośrednictwem naszych Produktów.

      Obsługa klienta. Do prowadzenia dochodzeń, odpowiadania na Twoje życzenia i rozwiązywania skarg i problemów z usługami, np. kontaktowania się z Tobą w sprawie pytania zadanego przez Ciebie zespołowi obsługi klienta.

    2. Potrzeby biznesowe. Przetwarzamy Twoje dane w celu zaspokajania naszych potrzeb biznesowych.

      Jakość działania. Przetwarzamy dane w celu monitorowania, analizowania i podnoszenia komfortu korzystania z naszych Produktów, a także ochrony lub zabezpieczenia integralności Produktów oraz ich jakości działania i funkcjonowania. Na przykład analizujemy zachowanie użytkownika i sposób użytkowania przez niego naszych Produktów.

      Badanie i rozwój. Przetwarzamy dane, w tym informacje zwrotne ludzi, w celu badania dla celu przyszłych badań naszych Produktów, aby móc oferować Tobie i innym lepsze, bardziej intuicyjne i spersonalizowane doświadczenie, a także spowodować wzrost liczby użytkowników i zaangażowanie w nasze Produkty.

      Program członkowski adidas (jeżeli dotyczy).

      Uwaga: ten rozdział dotyczy wyłącznie osób biorących udział w Programie członkowskim adidas. Jeżeli bierzesz udział w Programie członkowskim adidas, adidas prowadzi i zarządza Twoim członkostwem w sposób opisany w części B Regulaminu Runtastic. Szczegóły na temat wszystkich czynności w ramach przetwarzania danych przez adidas znajdziesz tutaj.

      W szczególności Twoje dane osobowe są wykorzystywane m.in. do:

      • przeliczania Twoich punktów klubowych na nagrody;
      • udostępniania Tobie ofert specjalnych i promocji;
      • wysyłania Tobie zaproszeń na ekskluzywne eventy;
      • udostępniania Tobie produktów z limitowanej serii;
      • udostępniania Tobie subskrypcji premium na Runtastic, jeżeli jesteś uprawniony/uprawniona;

      Kiedy korzystasz z ID Programu członkowskiego adidas, adidas otrzymuje informacje do obliczenia Twoich punktów bonusowych, gdy np. dokonujesz zakupów w uczestniczących w Programie sklepach detalicznych adidas.

      Będziesz otrzymywać e-maile marketingowe od Runtastic i adidas, jeżeli jesteś członkiem Programu członkowskiego adidas.

      Gdy korzystasz z aplikacji jako członek Programu członkowskiego adidas, Runtastic i adidas używają powiadomień push w aplikacji w celu przekazywania informacji o Twoim członkostwie, działaniach i ofertach promocyjnych. Powiadomienia push możesz wyłączyć w każdej chwili, zmieniając ustawienia swojego urządzenia mobilnego. Jeżeli jednak wyłączysz powiadomienia push, Runtastic i adidas mogą uznać za niezbędne kontaktowanie się z Tobą drogą e-mailową w ważnych sprawach dotyczących Twojego członkostwa. Podstawą przetwarzania Twoich danych osobowych jest realizacja umowy.

      Ogólne materiały marketingowe. Przetwarzamy dane w celu dostarczania Tobie (dopasowanych indywidualnie) materiałów marketingowych na temat produktów adidas/Runtastic i usług online.

      Marketingowe e-maile / powiadomienia push. Za Twoją zgodą Runtastic i adidas będą przesyłać Tobie spersonalizowane e-maile marketingowe lub powiadomienia push z informacjami na tematy związane ze sprawnością fizyczną i zdrowiem oraz produktami adidas. Po uzyskaniu Twojej zgody Runtastic wymienia się danymi osobowymi z adidas do celów związanych z personalizacją.

      Oceniamy Twoje zachowania podczas czytania e-maili z pomocą tzw. znaczników nawigacyjnych (web beacons) lub pikseli monitorujących (tracking pixels). Tak wygenerowana informacja zostaje połączona z danymi zebranymi w 3.2 Kategorie danych osobowych, Twoim adresem e-mail i indywidualnym ID. Na podstawie tych połączonych danych możemy stworzyć profil użytkownika, aby móc spersonalizować nasze marketingowe e-maile / powiadomienia push. Zbieramy dane, gdy klikasz nasze e-maile lub odsyłacze i dane te łączymy z Twoimi działaniami w Produkcie.

      Zapisujemy i korzystamy z Twoich danych do celów e-maili marketingowych lub marketingu na witrynie Runtastic i adidas. Możesz w każdej chwili wycofać swoją zgodę na otrzymywanie e-maili marketingowych i powiadomień push, klikając link na końcu e-maila lub zmieniając ustawienia swojego urządzenia mobilnego dotyczące powiadomienia push. Dane śledzenia zapisujemy, jeżeli jesteś na liście subskrybentów naszych e-maili marketingowych.

      Wiadomości kierowane do konkretnych odbiorców na niezależnych platformach reklamowych.

      Runtastic i adidas korzystają z niezależnych platform reklamowych, m.in. takich jak Facebook, Google, YouTube, Instagram, Twitter, Snapchat, Pinterest w celu przesyłania Tobie wiadomości kierowanych do Ciebie w oparciu o Twoje zachowania i wzorce korzystania z internetu o określonym czasie i w określonych miejscach tych platform, aby zwiększyć skuteczność naszych kampanii reklamowych. Runtastic i adidas korzystają z niezależnych rozwiązań takich jak Google Audience i Facebook Audience, aby usprawnić kierowanie naszych kampanii i wiadomości do konkretnych konsumentów. Twoje dane osobowe (patrz 3.2 Kategorie danych osobowych) udostępniamy niezależnym platformom reklamowym, które próbują na podstawie Twojego profilu w ich bazach danych określić optymalny czas i miejsce (np. oglądana przez Ciebie strona) na pokazanie Tobie reklamy Runtastic lub adidas. Musimy też analizować niezbędne informacje, aby poznać skutki naszych kampanii. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na korzystanie przez nas z Twoich danych osobowych do tego celu, nadal będziesz widzieć sporadyczne reklamy Runtastic lub adidas na innych platformach.

      O tym, jak nasi Partnerzy reklamowi pomagają nam osiągnąć ten cel, możesz się dowiedzieć, odwiedzając ich witryny:

      Spersonalizowane reklamy Google: https://support.google.com/adspolicy/answer/143465 Polityka reklamowa Google: https://support.google.com/adspolicy/answer/6020956

      Facebook Lookalike Audiences: https://www.facebook.com/business/help/164749007013531 Warunki Facebook Custom Audience: https://www.facebook.com/legal/terms/customaudience

      Podstawą przetwarzania Twoich spersonalizowanych danych jest Twoja zgoda. Wycofanie zgody jest możliwe w każdej chwili poprzez zmianę ustawień prywatności. Usunięcie Ciebie z wszystkich grup odbiorców może potrwać kilka dni.

    3. Zgodność z przepisami i egzekwowanie przepisów.

      Zgodność z przepisami. Przetwarzamy Twoje dane w celu spełnienia naszych zobowiązań i zapewnienia zgodności z wszystkimi stosownymi przepisami i regulacjami prawnymi.

      Egzekwowanie przepisów. Przetwarzamy Twoje dane, jeżeli naszym zdaniem jest to niezbędne dla celów bezpieczeństwa lub do przeprowadzenia dochodzenia w sprawie podejrzanego oszustwa lub innego naruszenia naszego Regulaminu lub niniejszej Polityki prywatności albo działań na szkodę naszych członków lub odwiedzających.

  5. Ujawnianie danych osobowych
    1. Informacje ogólne.

      Ujawniamy dane podmiotom trzecim

      • W razie potrzeby dla realizacji Celów,
      • na żądanie władz krajowych,
      • zgodnie z decyzją sądu,
      • jeżeli wymaga tego prawo,
      • w razie potrzeby do prowadzenia dochodzenia i obrony przed roszczeniami i zarzutami podmiotów trzecich,
      • w celu korzystania lub ochrony praw i bezpieczeństwa Runtastic, naszych członków, personelu lub
      • jeżeli udzieliłeś/udzieliłaś na to przedtem (wyraźnej) zgody.

      Jeżeli uznamy to za właściwe, podejmiemy próbę powiadomienia Ciebie o prawnie uzasadnionych żądaniach udostępnienia Twoich danych, chyba że jest to zabronione na mocy prawa lub decyzji sądowej lub jeżeli żądanie jest pilne. Możemy zakwestionować takie żądania, jeżeli uznamy, że są one zbyt szerokie, nieprecyzyjne lub bezprawne.

      Specjalne kategorie danych osobowych, takie jak dane dotyczące tętna czy inne dane zdrowotne, nigdy nie będą ujawniane reklamodawcom ani podobnym podmiotom.

    2. Nasze usługi.

      Profil. Twój profil jest w domyślnym ustawieniu całkowicie widoczny dla Twoich znajomych na Runtastic. Oznacza to, że gdy dodasz znajomych w Produktach, będą oni mogli zobaczyć Twój profil, także wtedy, gdy przyłączysz się do grup i eventów. W ustawieniach prywatności możesz ustawić widoczność swojego profilu na „Tylko ja” lub „Wszyscy”. Uwaga: Twoje imię, nazwisko i zdjęcie profilowe są widoczne dla wszystkich przez cały czas. Jest to niezbędne do umożliwienia innym wysłania Tobie prośby o przyjęcie do grona znajomych.

      Serwis informacyjny. Nasze usługi umożliwiają wyświetlanie i dzielenie się informacjami, w tym za pośrednictwem wpisów, „polubień” i uwag. Niektóre działania, takie jak śledzenie aktywności, przystąpienie do realizacji planu treningowego, przejście do kategorii członka Premium lub pozyskanie nowego znajomego, są automatycznie zamieszczane w Serwisie informacyjnym. W domyślnym ustawieniu tylko Ty i Twoi znajomi mogą zobaczyć takie czynności w Serwisie informacyjnym. Możesz w każdej chwili zmienić dostęp w swoich ustawieniach prywatności.

      Tabela rankingowa. Jeżeli śledzisz jakąś aktywność, automatycznie zostaniesz objęty/objęta tygodniową/miesięczną tabelą rankingową podającą zbiorcze dane nt. dystansu, trwania lub liczby kroków Twoich znajomych. Oznacza to, że gdy dodasz znajomych, zostaniesz objęty/objęta tabelą rankingową. Możesz w każdej chwili zrezygnować z tego przez zmianę ustawień prywatności.

      Wyzwania Są to konkursy z konkretnym celem i określonymi ramami czasowymi. Zarejestrowani użytkownicy mogą przystąpić do różnych wyzwań, za które przewidziane są nagrody. Możesz porównać swoją lokatę w rankingu z lokatą wszystkich użytkowników, którzy biorą udział w tych samych wyzwaniach. Imię i nazwisko, zdjęcie profilowe i wskaźniki aktywności (np. całkowity dystans, całkowity czas trwania) są widoczne dla wszystkich współzawodników danego wyzwania.

      Grupy i społeczności. Każdy zarejestrowany użytkownik może tworzyć grupy i zapraszać innych użytkowników do tej grupy. Użytkownicy mogą też być zapraszani do społeczności. W grupie lub wspólnocie można komunikować się z innymi członkami i porównywać swoją lokatę w rankingach z innymi. Imię i nazwisko, zdjęcie profilowe i wskaźniki aktywności (np. całkowity dystans, całkowity czas trwania) są widoczne dla wszystkich użytkowników danej grupy lub społeczności.

      Śledzenie na żywo. Produkty obejmują funkcję „śledzenia na żywo” („Śledzenie na żywo”), umożliwiającą innym użytkownikom Runtastic zobaczenie trasy i danych, w tym tętna, Twojej aktywności sportowej w niektórych Produktach. Śledzenie na żywo może być jedynie całkowicie włączone lub całkowicie wyłączone. Śledzenie na żywo jest domyślnie wyłączone. Możesz je włączyć według własnego uznania. Po włączeniu pozostaje ono aktywne dla kolejnych aktywności, chyba że wyłączysz je ponownie. Aktywując tę funkcję, dokonujesz tego na własne ryzyko. Jeżeli nie chcesz udzielić osobom trzecim dostępu do swoich danych treningowych i trasy, nie należy aktywować śledzenia na żywo.

      Monitor tętna. Dane zdrowotne zebrane i przechowane przez Runtastic, a następnie udostępnione przez użytkownika za pośrednictwem monitora tętna mogą nie być objęte ochroną na mocy amerykańskiej ustawy Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA).

      HealthKit. Jeżeli zarejestrowany użytkownik udzieli wyraźnej zgody, Runtastic może udostępnić ww. dane zarejestrowanego użytkownika uzyskane za pośrednictwem struktury HealthKit podmiotom trzecim w celach związanych z badaniami medycznymi.

    3. Dostępne usługi. Runtastic zapewnia dostęp do usług niezależnych. Na przykład, w celu umożliwienia włączenia innych kont do swojego profilu Runtastic lub ujawniania swojej aktywności znajomym.

      Usługi zdrowia i aktywności fizycznej. Runtastic przekazuje Twoje informacje innym Serwisom z dziedziny zdrowia i aktywności fizycznej, takim jak Apple HealthKit, Google Fit czy MyFitnessPal, wyłącznie po udzieleniu przez Ciebie wyraźnej zgody na takie przekazanie, po Twoim połączeniu się z takimi usługami.

      Sieci społecznościowe i komunikatory. Możesz ujawnić swoje zakończone aktywności za pośrednictwem platform Facebook, Twitter, WhatsApp, Telegram lub innych komunikatorów online, z których korzystasz na swoim urządzeniu mobilnym. Uwaga: nie mamy wpływu ani wiedzy na temat zakresu i przyszłego korzystania z Danych przez serwisy oferujące komunikatory online i nie możemy przyjąć żadnej odpowiedzialności za korzystanie przez nie z Twoich Danych. Zapoznaj się z polityką prywatności danego komunikatora online.

    4. Usługodawcy

      Usługodawcy Dzielimy się Twoimi informacjami z tymi, którzy pomagają nam dostarczać i ulepszać nasze Produkty (np. przez utrzymanie, analizowanie, kontrole, płatności, wykrywanie oszustw, marketing i rozwój). Usługodawcy mają dostęp do Twoich informacji w stosownym zakresie i niezbędnym do wykonywania tych zadań w naszym imieniu i nie wolno im ujawniać ani korzystać z nich do innych celów. Korzystamy z takich podmiotów przetwarzających, jak Adjust, Google, Facebook, Amazon Web Services, Inc., Emarsys eMarketing Systems AG, Pushwoosh, Inc., NewRelic, Inc., Apptimize, Inc. czy Zendesk, Inc.

    5. adidas

      Ujawniamy dane osobowe kategorie danych osobowych (zobacz tutaj):

      • Informacje dotyczące aktywności
      • Informacje dotyczące zachowań i profilowe
      • Informacje dotyczące społeczności
      • Dane kontaktowe
      • Informacje dotyczące klubu Creators Club (tylko dla członków Programu członkowskiego adidas)
      • Informacje o urządzeniu
      • Informacje identyfikacyjne
      • Informacje o lokalizacji
      • Informacje o preferencjach
      • Informacje o zakupach
      • Dane dotyczące rozmiaru
      • Informacje dotyczące mediów społecznościowych

      do opisanych celów (patrz 4. Dlaczego przetwarzamy dane) następującym administratorom danych (kategorie odbiorców):

      • Administrator danych adidas: adidas AG jest wspólnym Administratorem danych dla wszystkich lokalizacji wraz z adidas Local Selling Entity (patrz tutaj).

  6. Jak długo przechowujemy dane
    1. Okres przechowywania. Musimy przechowywać Twoje dane tak długo, jak masz u nas konto. Jeżeli jesteś użytkownikiem z UE i zaprzestaniesz korzystania z naszych usług, nie żądając usunięcia swoich danych, będziemy je przechowywać przez 25 miesięcy od Twojego ostatniego kontaktu z Runtastic lub adidas. Poza tym Dane przechowujemy tylko wtedy, gdy wymaga tego prawo (ze względu na gwarancję, okresy przedawnienia lub przechowywania) lub ze względu na inne wymogi.

    2. Likwidacja konta. Jeżeli postanowisz zlikwidować swoje konto, wszystkie Twoje Dane będące w posiadaniu Runtastic i adidas zostaną usunięte, z następującymi wyjątkami:

      • Dane ujawnione publicznie przez Ciebie (np. trasy, uwagi na temat aktywności sportowej innych zarejestrowanych użytkowników) zostaną przedstawione w zanonimizowanej postaci, tj. będzie wyraźnie zaznaczone, że te dane zostały dostarczone przez usuniętego użytkownika.
      • Dane potrzebne do spełnienia przez Runtastic obowiązków umownych lub dochowania ustawowych okresów przetrzymywania nie zostaną usunięte, a jedynie w niezbędnym zakresie zminimalizowane.

      Żądanie usunięcia nie dotyczy danych, których przechowywania wymaga prawo, na przykład do celów rachunkowych.

  7. Jakie masz prawa
    1. Korzystaj ze swoich praw. Aby skorzystać ze swoich praw określonych w rozdziałach 7.2 do 7.8, wyślij wniosek emailem na adres email lub na nasz adres pocztowy.

    2. Wycofanie zgody. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę – w przypadkach wymagających udzielenia zgody na przetwarzanie – na przyszłe przetwarzanie danych. Nie wpływa to jednak na zgodność z prawem przetwarzania danych na podstawie zgody udzielonej przed jej wycofaniem. W pewnych przypadkach możemy kontynuować przetwarzanie Twoich danych po wycofaniu zgody, jeżeli posiadamy do tego inną podstawę prawną lub jeżeli wycofanie przez Ciebie zgody było ograniczone do określonych czynności przetwarzania.

    3. Prawo dostępu. Masz prawo do uzyskania (i) potwierdzenia, czy przetwarzamy Twoje dane, a jeżeli tak, (ii) bardziej szczegółowych informacji o tych danych. Bardziej szczegółowe dane obejmują m.in. cele przetwarzania, kategorie Danych, potencjalnych odbiorców czy okres przechowywania.

    4. Prawo do sprostowania. Masz prawo do sprostowania przez nas nieprawidłowych dotyczących Ciebie Danych. Jeżeli przetwarzane przez nas Dane nie są prawidłowe, poprawimy je bez zbędnej zwłoki i powiadomimy Cię o naniesieniu tych poprawek. Uwaga: (i) wiele danych możesz poprawić w ustawieniach (ii) nie mamy technicznej możliwości poprawienia wszystkich rodzajów danych w naszym Produkcie.

    5. Prawo do usunięcia. Masz prawo do usunięcia dotyczących Ciebie Danych, które przechowujemy. Jeżeli tak postanowisz, przejdź do ustawień swojego konta na naszej Witrynie internetowej i usuń je. Jeżeli nie jesteś w stanie tego zrobić, skontaktuj się z nami pod adresem email. Jako środek ostrożności wyślemy do Ciebie email z prośbą o potwierdzenie usunięcia Danych. Po otrzymaniu potwierdzenia usuniemy Twoje Dane. Pamiętaj, że po usunięciu konta na Twoim telefonie mogą wciąż być przechowywane Dane.

    6. Prawo do ograniczenia przetwarzania. W następujących przypadkach masz prawo ograniczenia przetwarzania przez nas Twoich Danych:

      • składasz zapytanie na podstawie punktu 7.4;
      • jesteś zdania, że przetwarzanie Twoich danych jest niezgodne z prawem, ale nie chcesz usunięcia Danych;
      • nadal potrzebujesz Danych do ustalenia lub dochodzenia roszczeń prawnych bądź obrony przed takimi roszczeniami; lub
      • zgłosiłeś/zgłosiłaś sprzeciw wobec przetwarzania na podstawie punktu 7.8.
    7. Prawo do przeniesienia danych. Masz prawo do (i) otrzymania kopii Twoich Danych w uporządkowanym, powszechnie używanym i nadającym się do odczytu maszynowego formacie (ii) przesłania tych Danych innemu Administratorowi danych bez przeszkód z naszej strony. Możesz pobrać kopię swoich Danych w ustawieniach swojego konta na Witrynie internetowej.

    8. Prawo do wniesienia sprzeciwu. Masz prawo do wniesienia w każdej chwili sprzeciwu wobec przetwarzania Danych, którego podstawą prawną jest nasz uzasadniony interes. Dotyczy to także profilowania w oparciu o te postanowienia. Masz także prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Danych do celów marketingowych.

    9. Prawo do składania skarg. Masz prawo do złożenia skargi do lokalnego organu nadzorczego, jeżeli Twoim zdaniem przetwarzanie Danych narusza obowiązujące prawo.

  8. Dalsze ważne informacje
    1. Podstawy prawne. Prawo ochrony danych stanowi, że wolno nam zbierać i przetwarzać Twoje dane jedynie wtedy, gdy jest to prawnie uzasadnione. Uzasadnienie prawne przetwarzania danych wynika z:

      • Twojej (wyraźnej) zgody w przypadku, gdy udzieliłeś/udzieliłaś (wyraźnej) zgody na przetwarzanie;
      • konieczności wykonania umowy z użytkownikiem, np. gdy Dane są potrzebne do satysfakcjonującego użytkowania Produktu; lub
      • uzasadnionych interesów Runtastic lub podmiotów trzecich, np. korzystania przez nas z plików cookie, wtyczek lub targetowanych reklam.

      Do naszych uzasadnionych interesów należy ochrona Ciebie, Runtastic lub innych przed zagrożeniami dla bezpieczeństwa lub oszustwem, zgodność z wszystkimi stosownymi przepisami prawa, zarządzanie i usprawnianie naszej działalności biznesowej (np. obsługi klienta, sprawozdań), w tym ewentualne transakcje firmowe (np. fuzje i przejęcia), umożliwianie użytkownikom dzielenia się doświadczeniami w zakresie aktywności fizycznej i nawiązywanie kontaktów na tej podstawie, a także wyrażanie opinii dotyczących aktywności fizycznej i zdrowia.

    2. Środki bezpieczeństwa. Jesteśmy zaangażowani w ochronę Twoich Danych i wdrażanie odpowiednich zabezpieczeń technicznych i organizacyjnych, aby chronić je przed nieupoważnionym lub bezprawnym przetwarzaniem oraz przed przypadkową utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem. Te środki bezpieczeństwa są stale sprawdzane, aby odpowiadały najnowszym osiągnięciom technicznym.

    3. Co robi Runtastic, gdy przesyłamy Twoje dane osobowe poza teren UE/EOG? W zależności od czynności przetwarzania danych osobowych, Twoje dane osobowe są udostępniane różnym „kategoriom odbiorców”. Jeżeli odbiorca jest poza terenem UE/EOG, wdrożyliśmy niezbędne środki, takie jak przyjęcie Standardowych klauzul umownych UE zatwierdzonych przez Komisję UE lub dobieranie sprzedawców z certyfikatami poświadczającymi zgodność z umową UE-USA o ochronie prywatności.

  9. Zmiany w Polityce prywatności
    1. Informacje ogólne. Okresowo dokonujemy przeglądu i aktualizujemy Politykę prywatności, aby dopasować ją do zmian wynikających z naszej bieżącej działalności biznesowej. Zawsze możesz sprawdzić datę zawiadomienia dotyczącego prywatności, aby się dowiedzieć, kiedy ostatnio dokonaliśmy zmian. Powiadomimy Cię, gdy dokonamy znacznych zmian, o których powinieneś/powinnaś wiedzieć.

    2. Ostatnia aktualizacja. Niniejsza Polityka prywatności została ostatnio zmodyfikowana w dniu 25 Wrz., 2019.

  10. Pytania, skargi i wsparcie
    Zapytaj Obsługę klienta: Strony pomocy ogólnej Strony pomocy nt. RODO
    dataprotection@runtastic.com runtastic GmbH Pluskaufstraße 7 4061 Pasching Austria
    Austriacki organ ochrony danych Österreichische Datenschutzbehörde dsb@dsb.gv.at +43 (0) 1 52152 2550 Barichgasse 40-42 1030 Wien Austria https://www.dsb.gv.at/kontakt